نمک

 نمک تصفیه شده اسبی چگونه نمکی است؟

نمک اسبی نامی است عام که به کلرید سدیم گفته می شود، کلرور سدیم به صورت بلورهای سفید مکعبی شکل با دانه های بسیار ریز در طبیعت وجود دارد. نمک طعام محصولی است متبلور، شورمزه و بدون بو که عمدتا” از کلرید سدیم تشکیل شده است.

از آغاز تاریخ زندگی بشری کاربرد کلرورسدیم به عنوان یک نوع چاشنی که به رژیم غذایی افزوده می شود کاملا” روشن است و خواص ضد میکروبی نمک و خاصیت نگهداری مواد غذایی و جلوگیری از فساد آن ها روشی متداول در زندگی بشر بوده است.

امروزه با توجه به شیوع بالای بیماری های قلبی و عروقی و پرفشاری خون مصرف زیاد نمک به عنوان یکی از مهم ترین عوامل خطر در بروز این بیماری ها شناخته شده است، آمارها نشان می دهد که از هر ۸۰۰ مورد مرگ و میر در کشور ۳۰۰ مورد آن ناشی از بیماری های قلبی و عروقی بوده می باشد. سرانه مصرف نمک در کشور ما ۱۵-۱۰ گرم در روز برای هر فرد می باشد که این میزان بنا به توصیه سازمان های بین المللی بایستی به ۳-۲ گرم در روز کاهش پیدا کند.

نمک به دو حالت در طبیعت

نمک در طبیعت به دو صورت جامد (معادن نمک) و محلول در آب دریا وجود دارد. در نواحی مختلف ایران، معادن نمک به صورت کوه های نمک و نمک دریا دیده می شوند. نمک به دست آمده از معادن، دارای ناخالصی هایی است که برای سلامتی انسان بسیار مضر می باشد.

ناخالصی های نمک

 مواد نامحلول مانند شن، ماسه و خاک و مواد آلوده کننده که جهت استخراج از معدن استفاده می شود و مواد محلول نظیر سختی (کلسیم و منیزیوم) سولفات و فلزات سنگینی از قبیل سرب، جیوه، ارسنیک، کادمیوم و … می باشند.

وجود این ناخالصی ها در نمک می تواند منجر به بروز عوارض نامطلوب در اندام های گوارشی، کلیوی، کبدی و ریوی شده و در مواردی ایجاد مسمومیت نموده، حتی باعث ممانعت در جذب آهن بدن شوند.

نمک بهداشتی تصفیه شده اسبی

بنابراین واحدهای تولید کننده نمک با تجهیز سیستم تصفیه توانسته اند با روش تبلور مجدد (کریستالیزاسیون مجدد) ناخالصی های محلول و نامحلول موجود در نمک اسبی را حذف نمایند و نمکی کاملا” بهداشتی تحت نام “نمک تصفیه شده” تبلور مجدد را تولید و عرضه نمایند.

کلیه واحدهای تولید کننده نمک ملزم هستند نمکی بهداشتی با رعایت درجه خلوص و دیگر مشخصات آن مطابق با جدول زیر تولید نمایند.

ویژگی های نمک تصفیه شده یددار

ویژگی

میزان قابل قبول

وضعیت ظاهری

رنگ سفید شفاف تا مات

طعم و بو

شورمزه و عاری از هر گونه بوی خارجی

مواد خارجی

فاقد هر گونه مواد خارجی

خلوص

حداقل ۲/۹۹ درصد

مواد نامحلول در آب

حداکثر ۱۶/۰

ید

۱۰ ± ۴۰ ppm

سولفات

حداکثر ۴۶/۰ درصد

رطوبت

حداکثر ۱/۰ درصد

کلسیم

حداکثر ۱۵/۰ درصد

منیزیوم

حداکثر ۰۳/۰ درصد

قلیائیت

حداکثر ۰۳/۰ درصد

آرسنیک

حداکثر ۵/۰ ppm

مس

حداکثر ۲ ppm

سرب

حداکثر۱ ppm

کادمیوم

حداکثر ۲/۰ ppm

جیوه

حداکثر ۰۵/۰ ppm

آهن

حداکثر۱۰ ppm

  § ویژگی شیمیایی بر حسب ماده خشک سنجیده می شود.

برای تصفیه نمک از ناخالصی های فیزیکی، حذف فلزات سنگین و رسیدن به نمک خالص بهداشتی اسبی مراحل زیر اجرا می گردد:

بخش انحلال

–         آسیاب سنگ نمک

–         انحلال نمک در آب و تهیه آب نمک اشباع

–         رسوب کردن ناخالصی ها از طریق افزودن مواد شیمیایی و فیلتراسیون

–         تولید آب نمک خالص

بخش کریستالیزاسیون نمک اسبی

–         عمل تبخیر آب نمک و تشکیل کریستال های خالص شده

–         کریستالیزور کارخانه برای تغییر اندازه سایز کریستال های نمک بنابر نیاز صنایع مختلف

–    جداسازی کریستال ها با استفاده از دستگاه سانتریفوژ، اسپری یدات پتاسیم و آنتی کیک (فروسیانیدپتاسیم) جهت جلوگیری از کلوخه شدن نمک در مناطق مرطوب در این مرحله انجام می گیرد.

بخش خشک کردن

–         رطوبت گیری نمک به کمتر از ۱/۰ درصد

کاربرد نمک تصفیه شده:

–         مصارف خوراکی خانوار

–    مصارف غذایی (صنایع گوشت، کنسروسازی، نانوایی ها، صنایع لبنی، صنایع سوسیس و کالباس و صنایع بیسکویت سازی)

–         مصارف دارویی (سرم سازی و …)

–         مصارف دامپروری

بدود دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *